חדר האוכל
מאת שולה אבישר
מתוך יומן המשק 157, 30.10.1955
"ברוך שהחיינו וקיימנו והגענו ליום הזה. יום בו אנו מניחים את אבן הפינה לבניין חדר האוכל והמטבח בנקודתנו החדשה.
מי ייתן ויהא ביתנו זה, אשר את יסודותיו אנו יוצקים היום – מקור האזנה לפרט ולכלל ויעשנו גוף מלוכד וער, פורץ ועולה, קולט ובונה."
ברוב עם התקיים טקס הנחת אבן הפינה של חדר האוכל והמטבח במרכז אשדות יעקב מאוחד. השטח שהיה אמור להיבנות – בערך 1600 מ‘, והוא היה אמור להכיל כ-420 מקומות ישיבה. כן כלל השטח מטבח, חדר הכנה, מאפייה, מטבח תינוקות ואקונומיה.
בשנת 1958 הסתיימה בניית האגף המזרחי של חדר האכילה, שהתמלא בסועדים. צוות המטבח בניצוחה של חייקה קאופמן סיפק מייד אוכל לסועדים הרבים. מלכה אבני עבדה במלוא המרץ במאפייה המשוכללת (דאז), וניחוחות מאפייה בישמו את כל הקיבוץ. לאה פוקשנר, הטבחית של מטבח התינוקות, סיפקה אוכל מתאים לפעוטים. סוף סוף יכלו חברי אשדות יעקב מאוחד לשבת בנחת ולסעוד באולם מסודר השייך רק להם.
לאחר זמן לא ארוך התברר, כי חדר האוכל שנבנה אינו מספיק לכמות האנשים האוכלים בו (בעיקר בחגים). בשנת 1974 נבנה האגף המערבי. באגף זה הותקנו מזגנים (חידוש מרעיש!) שקיררו את האוכלים בימי הקיץ החמים שלנו. בהמשך הותקנה מערכת קירור גם באגף המזרחי.
הגשת האוכל בחדר האוכל עברה שינויים: מהובלת האוכל בעגלות על ידי עובדים ותורנים לשולחנות – להגשה עצמית, כשעובדי חדר האוכל עומדים מאחורי דלפקים ומגישים את המנות העיקריות.
לאחר ההפרטה הלך ופחות מספר האוכלים. הוחלט לסגור את חדר האוכל. היום משמש האגף המזרחי כמפעל ברזנטים. באגף המערבי נערכים חגים, הופעות, ריקודים, אירועים שונים ועוד. רבים מאיתנו מתגעגעים לחברותא שהייתה בחדר האוכל, אך אין להחזיר את הגלגל לאחור.
דבר העורכת:
בחדר האוכל נערכו בעבר אירועים מגוונים כגון: ארוחות ליל שבת חגיגיות אשר קדמו להן קבלות שבת, מסיבות חג ססגוניות שחלקן כללו סעודות מלכים וחלקן- כיבוד קל.
האירוע הבולט מכולם היה סדר פסח: השולחנות סודרו בשורות ארוכות שנועדו להכיל את הקהל הרב ועליהם הוגשו ארוחות החג הטעימות מעשה ידיהן של חברות אשדות.
ציוריו המרהיבים של ראובן בן אלון בהשראת ההגדה ומצריים העתיקה, נתלו על הקירות ותרמו רבות לאווירת החג.
אלה