הספרייה על שם קלמן שץ
מאת שולה אבישר
כאשר הגיעו אנשי קבוצת "אחדות" לגשר נחלים ב-1924, קיבלו את פניהם שניים – קלמן ומשה שץ. שני אלו הגיעו למקום ב-1923, ורק הם נשארו מקבוצת "הבשקירים" שהתיישבו בגשר נחלים.
קלמן שץ נולד ברוסיה ב-1887. הוא היה חקלאי ואיש התיישבות ברמ"ח אבריו. שץ לא נרתע מקשיי אקלים, מעבודה קשה, מקדחת ומאיומי השכנים הערביים. במשך השנים הפך לבר-סמכא לענייני חקלאות. הוא שפע רעיונות, חיפש אמצעים לשיפור עיבוד הקרקע וההשקיה, פיתח כלים, קבע דפוסים בענף השלחין והדריך את העובדים בחקלאות בגשר ובאשדות וביישובי ארץ ישראל. הוא היה איש נעים הליכות, אהב להסב עם חברים ולשוחח עימם, שחר תרבות ואף נתן בשיר קולו.
ב-22.2.1968, בגיל 71, נפטר קלמן שץ. בשנת 1969 הוחלט להנציח את זכרו על ידי הקמת ספריית חברים וילדים, שתכלול חדר המיועד להנצחת נפטרים וחדר עיון.
ב-18.2.1971 הונחה אבן הפינה לספרייה ע"ש קלמן שץ, שנבנתה ליד "בית אורי ורמי" והמועדון לחבר – כחלק מאשכול המוסדות התרבותיים באשדות. בפברואר 1975 נחנך המבנה בטקס רב רושם, אשר בו השתתפו חברים ואישים ממוסדות שונים, שתרמו כסף להקמת הספרייה.
בשנים הראשונות נוהלה ספריית החברים והילדים על ידי ליזה צ‘רקסקי ז"ל. אחד מהחדרים שבמבנה יועד ל"מפעל הספר", שבו הזמין ומכר ספרים זכריה מילר ז"ל. החליפה את ליזה מיכל בן אלון ז"ל, שנשלחה ללמוד ספרנות באורנים.
בשנים האחרונות, כשפרשה מיכל מהנהלת הספרייה, איש לא החליף אותה. הספרים צברו אבק ונותרו על המדפים "כאבן שאין לה הופכין".
בשנת 2018 נמכרו ונמסרו הספרים לגופים שונים. המדפים פורקו. אולם הספרייה נמסר למוזיאון.
מתקיימות בו הדרכות ילדים באמנות, חוגים ותערוכות. פינת הזיכרון נשארה על כנה.
בחדר העיון ובחדר של "מפעל הספר" לשעבר שוכן ארכיון הקיבוץ.
בניין הספרייה לבש פן של אמנות ושל שימור העבר האשדותי.
דבר העורכת-
במבואת הספרייה ישנו דלפק מאחוריו הייתה ניצבת הספרנית ועליו עברו והוחלפו ספרים רבים מספור. לצד הדלפק- כוננית מלאת תאים סדורים לפי הא‘-ב‘ שהכילו בעבר את הכרטיסיות שהיו בשימוש הספרייה, עליה מונחת תמונתה של מיכל בן אלון ז"ל, שנפטרה במרץ 2018. לצד התמונה אכסנה רות שדמון (אוצרת המוזיאון לשעבר) את הכרטיסיות הישנות בשני כלי זכוכית שקופים.
אלה